Strona: Prof. Józef Banaś ponownie wśród 2% najbardziej wpływowych naukowców na świecie / Katedra Analizy Nieliniowej

Prof. Józef Banaś ponownie wśród 2% najbardziej wpływowych naukowców na świecie

2022-10-24
Prof. J. Banaś

Z przyjemnością informujemy, że prof. dr hab. Józef Banaś ponownie znalazł się w gronie 2% najbardziej wpływowych uczonych na świecie, których prace były najczęściej cytowane przez innych autorów z ich dyscyplin i subdyscyplin. Ranking Top 2% to prestiżowe zestawienie prezentujące autorów publikacji najczęściej cytowanych w literaturze naukowej, opracowane przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem naukowym Elsevier i firmą SciTech Strategies. 

W ocenie dorobku naukowców zostały uwzględnione publikacje ze wszystkich dziedzin badań, które ukazały się do 1 września 2022 r. Lista została opracowana na podstawie kompleksowej oceny dorobku naukowego uczonych z całego świata i wyliczeniu złożonego indeksu bibliometrycznego (tzw. C-score), uwzględniającego m.in. takie kryteria, jak: liczba cytowań niezależnych, indeks Hirscha czy miejsce i rola autora wśród współautorów.  

Ten prestiżowy ranking najbardziej wpływowych naukowców na świecie liczy 195 605 nazwisk naukowców z 22 dyscyplin podzielonych na 176 bardziej szczegółowych dziedzin.

W wykazie naukowców pod względem całokształtu kariery naukowej w dziedzinie mathematics & statistics jest 18 naukowców z Polski, w tym prof. dr hab. Józef Banaś. Prof. J. Banaś zajął w tym rankingu 4 miejsce w Polsce.

W wykazie naukowców pod względem cytowań w 2021 r. w dziedzinie mathematics & statistics jest 19 naukowców z Polski, w tym prof. dr hab. Józef Banaś.

Profesorowi Józefowi Banasiowi serdecznie gratulujemy!

Pełna lista naukowców: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję